Ook onderdeel van
FavoriteLoadingZet op mijn favorietenlijst leonie

Zot van Antwerpen

 

Leonie van de Vliet is auteur van het boek Zot van Antwerpen en is onze eerste gastblogger!

 

Als je opgroeit in een dorp op een half uur rijden van Antwerpen dan wordt de vraag “Wat gaan we doen van het weekend?” al gauw niet meer gesteld. De gemoedelijke stad voelt binnen de kortste keren aan als thuis en nog steeds, canada ed hoewel ik er nu een stuk verder vandaan woon, stuff beschouw ik Antwerpen als een oude en vertrouwde vriend.

 

Al op jonge leeftijd ging ik regelmatig met vriendinnen en hun oudere broers mee naar de schaatsbaan in Deurne. Je voelde je heel wat als je na het schaatsen in een stoere Amerikaanse oldtimer door de verlichte binnenstraten van Antwerpen werd gereden op weg naar de Pelgrom om daar ijs te eten.

 

De Pelgrom is zonder twijfel een van de meest bijzondere adresjes in Antwerpen: alleen de ontvangstruimte met de brandende open haard is al een museum op zich. En als je daarna de uitgesleten stenen trap afdaalt om de met kaarsen verlichte kelders te betreden en klassieke muziek je tegemoetkomt, waan je jezelf ook in een andere tijd.

 

Dat is voor mijzelf meteen de aantrekkingskracht van Antwerpen: de sfeer van vroegere tijden. Elk steegje en elk plein zit bomvol historie, wat in plaats van voltooid of afgesloten te zijn juist de levendigheid aan de stad geeft. Er valt zo veel te ontdekken. Dit inspireert je om op zoek te gaan naar de verhalen achter de gebouwen. Tegelijkertijd leveren de vele wandelroutes en struintochten weer je eigen belevenissen en vertellingen op.

 

Neem als voorbeeld het Hendrik Conscienceplein: Je kunt er bij restaurant ‘t Brantijser heerlijk op het terras van een lunch genieten, maar het plein gaat pas echt leven als je weet dat Rubens er ooit heeft rondgelopen om de voortgang van de versieringen op de gevel van de mooie Sint-Carolus  Borromeuskerk te checken alsook de kwaliteit van zijn engeltjes in het portiek. Of als je weet dat de man naar wie het plein vernoemd is, die schilderde en boetseerde met woorden, hard heeft moeten knokken om zich op te werken tot de populaire schrijver die zijn volk onderwees en opvoedde. Dat spreekt toch allemaal tot de verbeelding, nietwaar? Daarom moedig ik je aan daar in het zonnetje je fantasie eens de vrije loop te laten en wie weet kun je zelf ooit een heel boek bij elkaar verzinnen.

 

Leonie van Vliet is auteur van het boek Zot van Antwerpen. Te bestellen via: http://www.boekenbestellen.nl/boek/categorie/kind-en-jeugd-fictie-15/285

 

No comments yet.

Geef een reactie